På de flesta bloggar går det att lämna kommentarer, och det är även vanligt att det utvecklas en konversation i kommentarerna. Just konversationen är vad mikrobloggarna har tagit vara på, och utvecklat ytterligare.
En mikroblogg är en tjänst där den som är inloggad kan skriva kortare texter, sällan längre än ett sms, och även följa andra användare för att kunna läsa vad de skriver. Det går också att följa vad som skrivs inom olika ämnen.
Det finns flera olika tjänster för att mikroblogga, och om man vill kunna hänga med i vad som skrivs i samtliga måste man också ha konton på samtliga. Det fungerar inte som med bloggar, där man sällan behöver ha ett konto hos bloggtjänsten för att kunna läsa och kommentera.
Den största och mest kända mikrobloggtjänsten är utan tvekan Twitter. Tjänsten lanserades 2006, och blev snabbt mycket populär. Registrerade användare kan skriva texter på upp till 140 tecken, så kallade tweets, och också svara på vad andra har skrivit, eller vidarebefordra det, vilket kallas för att retweeta. Det går också att ange ämnen, genom att sätta ett #-tecken, s.k. hashtag, framför ett ord. Hashtaggen för svensk politik är exempelvis #svpol, och det går att söka på olika hashtags för att hitta tweets som skrivits om olika ämnen. Diskussionerna går snabbt och behandlar dagsaktuella ämnen, vilket gör att en hashtag kan trenda under en enda dag.
App.net
Det skapas ständigt nya och intressanta webbtjänster, inte minst inom mikroblogging, men det är inte alla som lyckas med konststycket att ha en bra affärsmodell, alltså ett sätt att få in pengar. Twitter har löst det hela genom att göra det möjligt att köpa tweets, alltså betala för att få vad man skriver utskickat till andra användare, vare sig de följer en eller ej.
App.net har valt att göra tvärt om. Tjänsten kostade från början att använda, men i gengäld slapp man reklam av något slag. Numera går det också att skapa ett gratiskonto. Texterna kan också vara längre än på Twitter: 256 tecken. Företaget bakom App.net, Mixed Media Labs, har också arbetat på att skapa ett system som ska kunna ta emot metadata från andra applikationer, för att på detta sätt möjliggöra mer komplex funktionalitet.